web shop Abrakadabra

Širenje web shopa Abrakadabra na Srbiju i Sloveniju u fokusu Agrokora za dalji rast

Dvanaesti SAP Forum koji je ove nedelje održan u Beogradu, okupio je veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti digitalnog poslovanja. Među govornicima našli su se i gosti iz Hrvatske, predstavnici kompanija Agrokor i mStart koji su na primeru web shopa Abrakadabra objasnili korišćenje SAP Hybris softverskih sistema za razvoj e-commerce poslovanja, te najavili dalje širenje web prodavnice na tržište Srbije i Slovenije.web shop Abrakadabra_Hrvoje Kujundžić

Hrvoje Kujundžić, direktor razvojaweb shop-a Abrakadabra koji je lansiran početkom godine u Hrvatskoj. Poznato je da iza ovog e-commerce servisa stoji Agrokor koji broji 60.000 zaposlenih, a koji poseduje čak 2.000 prodavnica koje na dnevnom nivou opslužuju više od milion kupaca. Bogato iskustvo iz retailsegmenta kompanija je implementirala u razvoj inovativnog tehnološkog rešenja koje od prvog dana počiva na stabilnom i unapredivom poslovanju.

Kujundžić ističe da se razvoj Abrakadabre bazira na korišćenju SAP softverskih rešenja pri čemu su različiti servisi i usluge prisutne u gotovo svim segmentima poslovanja ovog koncerna. Sam web shop delo je Agrokorove kompanije mStart koja je imala zadatak da u periodu od 6 meseci implementira rešenja zasnovana na SAP Hybris platformi namenjenoj prevashodno e-commerce poslovanju.

 

Sa druge strane, direktor službe elektronske trgovine pri mStartu, Hrvoje Ljubičić, uputio je prisutne u sam proces lansiranja Abrakadabre dodavši da je početna vizija bila da se stvori jedan poseban marketplace kako bi se ostvarila što bolja veza sa kupcima. Pomenuti planovi bili su aktuelni još 2014. godine, nakon čega je usledio izbor tehnološkog partnera na osnovu čije platforme bi se temeljilo samo rešenje – odabir je stigao u vidu SAP-ovih usluga.

Abrakadabra uskoro u Srbiji i Sloveniji

Tokom svog izlaganja Hrvoje je ukazao na činjenicu kako je odluka za upotrebu SAP Hybris arhitekture dosta pomogla timu, nudeći čitav niz već razvijenih funkcionalnosti koje se pre svega tiču dalje digitalne distribucije proizvoda.

Ovaj model se poklapao sa našim planovima i modelima, a Hybris je baziran na Java frameworku što nam je omogućilo da naše ljude koji već poseduju određena znanja, lakše edukujemo za upotrebu pomenute platforme koja je pre svega jednostavna za nadogradnju sistema, skalabilna je i pokriva naš model planiranja rollout-a.

Štaviše, u kratkom video obraćanju posvećenom studiji slučaja, publika je imala priliku da čuje i Matu Krpana, direktora mStarta koji je naveo kako su prilikom lansiranja Abrakadabre prvi kupci mogli da pretražuju asortiman sa više od 100.000 proizvoda, te da se kao veoma efikasan proces pokazalo tiho lansiranje servisa koji je na početku bio dostupan samo jednom delu korisnika. Kujundžić pak dodaje da se ciljevi Abrakadabre zasnivaju na jedinstvenom korisničkom iskustvu kako bi se došlo do liderske pozicije na tržištu.

Abrakadabra web-shop

‘Želimo da ponudimo personalizovnao iskustvo’

Hrvoje se osvrnuo i na zanimljivo poređenje koje se zasniva na pitanju zašto kupiti neki proizvod na Abrakadabri, a ne na Amazonu ili nekom drugom web shop-u? On navodi da je vrednost onoga što se nudi kupcima i trgovcima jedna od glavnih predispozicija za uspešno poslovanje samog servisa. Tako na primer, svi potencijalni korisnici dobijaju besplatnu dostavu proizvoda, zatim mogućnost plaćanja na rate, dok je sa druge strane fokus da se trgovcima ponudi platforma pomoću koje mogu na vrlo lak način da izlistaju svoje proizvode i tako dosegnu do većeg broja potrošača.

Ukoliko govorimo o planovima za budućnost, predavači su napomenuli da je širenje Abrakadabre na tržište Srbije i Slovenije jedna od primarnih stvari na kojima se već uveliko radi. U planu je i unapređenje korisničkog iskustva, ali i uvrštavanje ulaznica i vaučera za putovanje u kategorije ponuda. „Takođe, radimo i na tome da se još više poboljša vreme isporuke proizvoda, koje za sada iznosi dva dana“, zaključili su gosti iz Hrvatske na dvanaestom SAP Forumu održanom u Beogradu.