Ivana Ukas Ilić: Da je današnjih digitalnih mogućnosti bilo prije, radila bih u uredu s pogledom na more

Nekako u ovo doba lani, u Osijeku smo organizirali Digitalnu karijeru, događanje gdje nam je cilj bio zainteresirati mlade različitog profila za karijeru u internetskoj industriji. Ovoga puta nismo na istoku Hrvatske, već u Zadru. No, prije negoli smo se zaputili u Dalmaciju, razgovarali smo s Ivanom Ukas Ilić, voditeljicom odjela ljudskih resursa i općih poslova u mStartu, koja je svoje studentske dane i prva radna iskustva stekla upravo u – Donatovom gradu.



Danas u Zadru, u suradnji s COIN-om i tamošnjim sveučilištem, nastavljamo s projektom Digitalna karijera koji je lani započeo na istoku Hrvatske, u Osijeku. Osnovna misao vodilja je zainteresirati mlade i studente društvenih i humanističkih fakulteta za karijeru u internetskoj industriji, omogućiti im da dođu do novih znanja o digitalnom sektoru, ali i pružiti im mogućnost povezivanja s lokalnim tvrtkama. No, ima li bolje motivacije od osobe koje je studentske dane provela upravo u Zadru, a iako je studirala psihologiju, danas gradi karijeru u isključivo tehnološkoj tvrtki? Ona je Ivana Ukas Ilić i voditeljica je ljudskih resursa i općih poslova u mStartu, a prije zadarske Digitalne karijere “priveli” smo je na razgovor.


Na samom početku razgovora, vedra i susretljiva Ivana, iznenađuje me svojim prvim radnim mjestom:

"Nakon završenog fakulteta psihologije u Zadru prva radna iskustva stječem u psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu. Možda vam se čini da ovo nema nikakve veze s radom u korporaciji, ali tada stečeno znanje mi i danas dobro dođe u određenim situacijama."


Ne, ne znači to da se bolnica želi usporediti s korporacijom, kako bi pomislili zlobnici, nego da joj je rad te vrste pomogao da bolje procjenjuje osobe, s obzirom na to da se u ljudskim resursima najviše bavila selekcijom i razvojem karijera. U korporativni svijet došla je kao pripravnica 2000. godine, u Agrokor, a danas radi u koncernu, odnosno mStartu kao isključivo tehnološkoj tvrtki.


Rad u tehnološkoj tvrtki zahtijeva stalnu prilagodbu i promjenu

Budući da je od početka gajila poseban interes prema informatici i tehnologiji, uz onaj za ljude, čini se kako je karijera u ljudskim resursima, ali u tehnološkoj tvrtki bila odlično pogođena. Govoreći o tome kako je raditi prvenstveno u tehnološkoj tvrtki i koliko se to razlikuje od prethodnih iskustava, Ivana kaže da je promjena stalna kao i prilagodba.

"Radeći na selekciji u Agrokoru i Konzumu naučila sam se brzo prilagođavati, jer se traži široka paleta kadrova, pa razgovarate i s različitim ljudima. Također sam sudjelovala u odabiru informatičkih i digitalnih stručnjaka. Oduvijek me privlačio svijet tehnologije tako da zapravo nije bilo teško, već izazovno. Na neki način bilo je zadovoljstvo malo po malo spoznavati na koji način razmišljaju tehnološki ili tehnologiji orijentirani stručnjaci."


Ljubav prema poslu i – tehnologiji

Ivana ističe dinamičnost posla u mStartu, a da bi mi približila što to znači, kaže kako su ove godine zaposlili više od 60 novih djelatnika kroz nekoliko desetaka različitih natječaja, dok je kroz samu selekciju prošlo više od 500 kandidata.

"Svakodnevno se bavim našim zaposlenicima te intenzivno radim na mentorstvu, edukaciji i razvoju zaposlenika, jer su oni najveća vrijednost naše kompanije. Kako mStart zapošljava specifične i vrlo različite profile stručnjaka, tako mi je potrebna i vrlo opsežna priprema o njihovom području rada. Razvojem tehnologija svake se godine otvori potreba za nizom novih radnih mjesta te je u ovom poslu vrlo bitno pratiti trendove."


Zanimalo me, osim interesa prema tehnologiji, koje još karakteristike čine dobrog menadžera ljudskih potencijala za digitalne kadrove? Ivanin recept, temeljen na dugogodišnjoj karijeri, zapravo je poprilično jednostavan – strastveno voljeti to što radiš pa rezultat neće izostati neovisno o vrsti posla.

"HR manager koji radi u digitalnoj, odnosno tehnološkoj industriji trebao bi biti orijentiran pružiti podršku dinamičnom i vrlo promjenjivom poslovanju tehnoloških kompanija. Naravno, i sam imati strast prema novim tehnologijama."


Prihvatite sve prilike koje vam se pružaju!

Također, postavlja se pitanje kako pratiti sve promjene jer tvrtke više ne traže samo developere različitih profila, već stručnjake za IoT i strojno učenje ili Big Data analitičare. Znanje nikada nije bilo dostupnije nego danas, kaže Ivana i dodaje kako uz različite online kanale i konferencije, redovno čita i Netokraciju. Govoreći o tome što je potrebno imati za bavljenje ljudskim potencijalima u digitalnoj industriji, Ivana ističe kako osnovni postulati struke vrijede neovisno o industriji u kojoj HR-ovci rade, a to su:

"Bitno je procijeniti motivaciju, hoće li se osoba dobro uklopiti u tim te koliko su osobne vrijednosti u skladu s kompanijskim vrijednostima."


Za kraj, pitala sam ju što bi savjetovala mladim Zadrankama i Zadranima koji upravo razmišljaju o budućoj karijeri. Ivana kaže da odaberu posao prema svojim sklonostima koji će voljeti raditi i dodaje da današnja tehnologija pomaže da možemo raditi iz bilo kojeg dijela svijeta što u konačnici olakšava izbor.

"Prihvatite sve prilike koje vam se pružaju i – odvažite se probati! Bez obzira na ishod, uvijek ćete moći reći da ste barem pokušali."


Da sam imala mogućnosti koje danas postoje, možda bih i ostala u Zadru te imala ured s pogledom na rivu i more, uz osmijeh zaključuje Ivana.


Želite i vi digitalnu karijeru?

Ako vas zanima više o tome što nudi karijera u IT-u i digitalnoj industriji, pridružite nam se danas, 8. prosinca, u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Novi kampus, na adresi Ulica dr. Franje Tuđmana 24i, od 17 do 20 sati.

O prednostima digitalne karijere, kako ju izgraditi u lokalnoj sredini, izazovima lokalnih tvrtki pri traženju kvalitetnih kadrova razgovarat ćemo s Markom Mišulićem, pokretačem startupa Rentlio, predstavnicima Sveučilišta u Zadru dr.sc. Ljiljanom Zekanović Korona i doc. dr. sc. Markom Lukićem.

Također, s nama će biti i Mihovil Barančić iz Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, Tomislav Pancirov, digitalni nomad s iskustvom na području digitalnoga marketinga te Mario Ivić, osnivač tvrtke Telum, koja je ove godine s još pet domaćih tvrtki ušla na prestižnu Deloitteovu listu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi.

Kako je Zadar turistički grad, jedna o tema o kojoj ćemo razgovarat će biti primjena digitalnih kanala marketinga u turizmu, o čemu će razgovarati predstavnici tvrtki s lokalnog područja kao što su Maraska, Turisthotel dok je srebrni partner cijelog događaja Falkensteiner Resort Punta Skala.


Vidimo se danas u Zadru! 

Zainteresirani ste za naša rješenja?

Naša lokacija

Slavonska avenija 11a HR-10000 Zagreb Croatia

Kontakt centar

Slobodno nas kontaktirajte +385 1 2372 500