Petra Hajduković: FER-ovka koja u slobodno vrijeme sudjeluje u spasilačkim akcijama HGSS-a

U cilju da se što više žena i djevojaka zainteresira za IT sektor, Netokracija je neprestano u potrazi za zanimljivim i inspirirajućim pričama. Jednu od njih pronašli smo u Petri Hajduković, FER-ovki koja se u mStartu bavi BI i CRM sustavima, a u slobodno vrijeme sa svojim psom Bixom sudjeluje u spasilačkim akcijama HGSS-a.


Petra Hajduković je mStartova specijalistica u službi za podršku BI i CRM sustavima. Dok se na poslu bavi optimizacijom cijena i promocija unutar projekta Revionics za trgovački lanac Konzum i Mercator, u slobodno vrijeme sa svojim graničarskim kolijem Bixom sudjeluje u spasilačkim akcijama Hrvatske gorske službe spašavanja. S Petrom sam porazgovarala o iskustvima s FER-a, prisustvu žena u IT sektoru i, naravno, njenom neobičnom i zanimljivom hobiju.




‘Nemam osjećaj da žene nešto ne mogu’

Petra je na svom smjeru bila tek jedna od nekoliko studentica. Unatoč tome, kaže da nikada nije doživjela da ju netko drugačije tretira – pozitivno ili negativno – zbog toga što je žena.

Do 2020. godine Europskoj uniji bit će potrebno čak 900.000 programera, prema procjenama. Cijeli sektor ima problem s nedostatkom kadra, a pritom se nerijetko zanemaruje polovica populacije. Upravo Petra je dokaz da su žene jednako sposobne za rad u tehničkim zanimanjima kao i muškarci:

"Ne vjerujem da je u tehničkim zanimanjima manjak žena jer se one ne osjećaju sposobne konkurirati suprotnom spolu pa ih treba ohrabriti. Možda se krećem u takvim krugovima pa imam iskrivljenu sliku stvarnosti, ali nemam osjećaj da žene smatraju da nešto ne mogu. No, iz godine u godinu interes žena prema IT-u evidentno raste, što se vidi po broju žena na FER-u, kao i drugim tehničkim fakultetima, tako da mislim da sve ide svojim tijekom."


16 godina u spasilačkom svijetu

Dok se ne bavi optimizacijom cijena i promocija, Petra i njen pas, graničarski koli Bix, bave se – spašavanjem. Petra je u spasilački svijet ušla prije 16 godina, a njen Bix trenutno je jedini pas u Hrvatskoj s položenim MRT-om (Mission readiness test) za traženje u prirodi, što je najviši ispit spremnosti za stvarne akcije.

Bavljenje obukom spasilačkih pasa zahtijeva puno vremena i energije, a kako bi uskladila posao i spasilački svijet, Petra ustaje već oko 6 ujutro da bi bila u šetnji s Bixom. Opisuje i suradnju s GSS-om:

"Suradnja s GSS-om krenula je tako da Zagrebačka jedinica GSS-a u prošlosti nije imala svoje potražne pse, imali su samo ljude obučene za spašavanje pa je dogovorena suradnja kako bi se naši spasilački timovi (pas i vodič) pomagali u njihovim potražnim akcijama. Mislim da je suradnja uspješna i dobro funkcioniramo zajedno."

"S vremenom su i unutar GSS-a počeli uzimati svoje pse i obučavati ih za spasilački rad u čemu smo i mi njima pomagali s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo na tom polju. Tako da je suradnja bila na obostrano zadovoljstvo, mi smo od njih naučili jako puno o samim akcijama (ponašanju unesrećenih, organizacijom akcija, psihologijom ljudi…) dok smo mi GSS kolegama pomagali s obukom njihovih pasa."


Rad sa psima predstavlja odmor od poslovne svakodnevice, kaže. A osim spasilačkim radom, Petra se bavi i drugim disciplinama rada sa psima, tako da joj je dan, što ne iznenađuje, uvijek poprilično ispunjen. To uključuje sve aktivnosti vezane za boravak u prirodi, a posebno trčanje. Petra se tako prije nekoliko godina uključila u školu trčanja, a nakon samo par mjeseci istrčala je svoj prvi polumaraton. Ubrzo je uslijedio i novi izazov od 42 kilometra – maraton u Bratislavi. U svemu tome pomaže joj i Bix, što, ne sumnjamo doprinosi još boljoj pripremljenosti i izdržljivosti potrebnoj za rad s GSS-om, ali i u svakodnevnom poslu u mStartu.

Zainteresirani ste za naša rješenja?

Naša lokacija

Slavonska avenija 11a HR-10000 Zagreb Croatia

Kontakt centar

Slobodno nas kontaktirajte +385 1 2372 500